Какво трябва да знаем за Link Building?

Получаването на линкове от други сайтове (link building), е критичен елемент от всяка SEO кампания. Преди да навлезем по-дълбоко в темата нека дадем дефиниция на понятието.

Link building може да се определи като процес на създаване на връзки към вашия уебсайт, които да му помагат за по-високи позиции при търсене и за привличане на нужния трафик.

Когато става въпрос за линкове, важно е да се запомни следното – важно е качеството, не количеството. Познати са не една и две неетични практики за link building, които повече вредят на сайта ви отколкото да му помагат.

Какво НЕ трябва да правим?

Ето няколко примера за неетичен link building:

  • Спамене на форуми с фалшиви постове, съдържащи линк към сайта ви;
  • Автоматични спам отговори на блог постове;
  • Създаване на уебсайтове единствено с цел линкване към други сайтове;

Тези порочни практики са били ефективни преди, но в днешно време правилата са други. Търсачките са далеч по-комплексни, и използват алгоритми за ‘’надушване’’ на подобни ‘’black hat’’ SEO методи. Ако дадена търсачка засече, че сайт е използвал неетичен link building, веднага налага наказание върху него. След това въпросният сайт става почти неоткриваем от търсачките.

Какви линкове вършат работа?

Линковете, от които сайта ви има нужда са релевантни и перманентни и трябва да са от сайтове, които използват доказани и етични link building практики. Те ще ви помогнат не само да се изкачите до върховете на страниците с резултати на тъсещите машини, а и ще привлекат така нужния трафик към сайта ви. Ако сайта ви предоставя уникално, интересно и стойностно съдържание, други сайтове ще искат да линкват към вас, за да предложат това съдържание на своята аудитория.

Ще успея ли единствено с правилен link building?

Получаването на линкове от качествени сайтове е основна част от всяка добра онлайн маркетинг стратегия. Само с link building обаче, трудно ще успеете да си извоювате предни позиции и ефективен трафик. Комбинирайте правилен link building с други добри SEO практики и успехът ви ще е гарантиран.

Една link building кампания изисква най-вече време и търпение. Преки пътища няма и не трябва да очаквате да пожънете успех за една нощ. Бъдете постоянни и концентрирани в усилията си и няма как да сбъркате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.