Най-често допусканите SEO грешки

Голяма част от ежедневието на всеки SEO специалист неизменно минава в преглеждане и анализ на сайтове – били те на клиенти или на конкуренти. Богатият ни опит показва, че дори и оптимизаторите-ветерани понякога допускат грешки. Някои на пръв поглед малки пропуски могат да навредят много на оптимизацията на сайта ви. Днес сме ви подготвили един кратък списък с няколко от най-често срещаните SEO грешки, както и някои насоки за коригирането им.

1. Липсващ robots.txt

Най-често допусканите SEO грешкиКакво е robots.txt файл? Това е файл, който казва на търсачките кои части от сайта трябва да се индексират и върху какво трябва да се наблегне. Представете си този файл като един пътеводител, който ботовете на сайта преглеждат преди да започнат да обикалят из сайта ви. Наличието на robots.txt файл е от изключителна важност за качеството на един сайт, затова бъдете сигурни, че ползвате такъв.

2. Липса на някои важни тагове

Неоспорим факт е, че някои тагове са изключително важни и не трябва да бъдат изпускани. И все пак, някои оптимизатори продължават да ги забравят, а не трябва. Title тагът е абсолютно задължителен за всеки уебсайт. Meta keywords и Meta description таговете вече нямат някогашната си сила, но това не означава, че трябва да ги забравяте!

Картинките и снимките в сайта ви непременно трябва да имат поставен Alt tag. Това е главното нещо което търсачките виждат когато минават през снимковия и картинен материал на сайта ви.

Добре за оптимизацията е да се ползват <h1>, <h2>, <h3> и т.н. тагове за подзаглавията в даден уебсайт. Паяците на търсачките обичат да ги четат – ако сложите някоя важна ключова дума там, това ще повлияе много благоприятно на оптимизацията.

3. Сайтът ви е невидим

Как така невидим, питате? Има сайтове, чието съдържание терсачките не могат да прочетат, просто защото е невидимо за тях. Добър пример за това би бил един сайт, изграден изцяло на Flash. Да, може би изглежда супер за потребителите ви – но съдържанието му е практически невидимо за търсачките. Ако имате такъв сайт, добра идея ще е да направите и html версия специално за паяците. Тя би била от полза и за потребители които просто искат да намерят каквото им трябва без да се разсейват от Flash анимации и други подобни.

Ако страниците по сайта ви гъмжат от Flash и JavaScript, търсачките могат съвсем да се объркат. Направете хубав и подробен Site map, за да помогнете на паяците да обиколят страниците ви както трябва.

Това бяха някои от най-често срещаните грешки, които могат да повлияят негативно върху оптимизацията на сайта ви. Ако оправите тези аспекти на сайта си, може да сте сигурни, че той ще се представя по-добре и ще е по-функционален. По темата може да се говори още много, затова обещаваме да я продължим в близко бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.