Щрихи от едно ТВ интервю

На 28.03.17, оперативният мениджър на 411 Маркетинг – г-жа Ваня Кирилова, заедно с Кап. първи ранг доц. д-р Николай Великов, декан на факултет „Навигационен“ към ВВМУ “Никола Вапцаров”, дадоха интервю за предаването “Щрихи от утрото” на телевизия “Черно море” на тема какво представлява SEO – оптимизация на търсещите машини – и каква е необходимостта от разкриване на нов обучителен SEO курс към специалността Информационни и комуникационни технологии.

В началото на интервюто, г-жа Кирилова обясни естеството и значението на SEO за всеки един бизнес: “Ако не направите така, че да имате сайт и той да е достатъчно популярен, Вас няма да ви намират и бизнесът ви няма да има бъдеще. SEO e маркетингов инструмент, който помага бизнесите да бъдат намерени при търсене на определени ключови думи в Интернет.”

Кап. Великов уточни, че специалността Информационни и комуникационни технологии е създадена преди три години, а обучението по SEO във ВВМУ се провежда едва сега и е новост за тази специалност. Изказа благодарности на г-жа Кирилова за стартирането на обща дейност по обучението. На свой ред, г-жа Кирилова благодари на кап. Великов в ролята му на представител на университета, че са така отворени към бизнеса и за сериозното отношение към идеята.

Според кап. Великов, интересът към обучението е голям и ненамаляващ с времето. Една зала на може да побере всички желаещи. Към момента съществуват две групи от по 30 души, което представлява 40% от всички студенти по специалността.

На въпрос на водещия какво е значението на SEO за морската индустрия, кап. Великов отговори, че въпреки факта, че програмата е обща, тя може да обслужва и морския сектор. Всяка една фирма от сферата се нуждае от популяризация. Г-жа Кирилова допълни, че младите хора оценяват възможността за придобиване на допълнителна професия, която може да се упражнява и самостоятелно. Също така, преподаването на тези умения по тази широкоспектърна професия още в университета, ще спести време от обучение на бизнеса.

Г-жа Кирилова също така каза, че обучението е от високо качество, тъй като се провежда в началото от мениджъри на 411 Маркетинг, а след това от тренерите към фирмата. SEO има голямо бъдеще, без значение дали клиентите на даден бизнес са в САЩ, Европа или България. “Тези знания са приложими в цял свят”, каза Кирилова.

Кап. Великов подчерта и още едно предимство на обучението – неговата изключителна практическа насоченост. От една страна, това прави много добро впечатлени на студентите, от друга страна морските професии са силно международно регулирани, като акцент се поставя върху квалификацията, практическите умения и личностните качества. Притежаването на практически приложими умения е голям плюс за всички студенти по тези професии. “Ако интересът се запази все така силен до края на курса, ще помислим за въвеждане на това обучение в редовните програми.”, заяви Великов.